Gua sha – kristallilastalla tehoa ihonhoitoon

Luonnollisuus, Aasiasta lähtöisin olevat terveystrendit, itsehoito ja kristallipöly – siitä on gua sha tehty. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitotekniikka, jossa ihoa sivellään ja rapsutellaan kristallisella, sileällä lastalla, on valloittanut ekologisiin hoitoihin keskittyneet hoitolat etenkin Yhdysvalloissa ja Koreassa. Instagram täyttyy gua shaan hurahtaneiden postauksista, jossa öljy imeytetään iholle pehmein, sivelevin liikkein. Mitäs tämä nyt on?

Gua sha pohjaa kiinalaiseen lääketieteeseen. Luunpalasella (!) tai kristalleilla sivellään ja rapsutetaan ihoa ja saadaan kudoksessa aikaan tehostunut veren- ja nestekierto ja näiden myötä toimivampi kuona-aineenvaihdunta ja kudoksen ravinnonsaanti. Lisääntynyt mikroverenkierto tuo ihon pintakerroksiin hapettunutta verta, mikä saa ihosolukon uudistumaan nopeammin ja tehokkaammin. Lisäksi se tehostaa kehon omaa immuunijärjestelmää, jolloin keho kykenee parantamaan itse itseään tehostetusti. Ihon kohdalla tämä saattaa näkyä aknen ja rosacean sekä kuivuus- ja herkkyysoireiden helpottumisena. Tämän lisäksi juonteet, uurteet, sameus ja löysä kudos saavat kyytiä. Leukapielet ja poskipäät tulevat selkeämmin esiin ja nasolabiaalen, otsan ja huulen yläpuolen hienot rypyt alkavat silottua. Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä – guashaus on rauhallisesti tehtynä äärettömän rentouttavaa. Rentoutuessasi parasympaattinen hermostosi aktivoituu ja se vaikuttaa ihon ja kropan lisäksi mieleen. Koska hermosto ja iho ovat läheisessä toimintakontaktissa näkyy rentoutumisvaikutus lisäksi ihossa – jokainen stressinäpyistä kärsivä tietää tämän.

gua sha duo

 

En innostunut jokin aika sitten hehkutetuista kristallirollereista (googlaa jade roller), se tuntui omaan ajatukseeni jotenkin turhalta hipellykseltä, mutta skarpimpi lastailu kiinnosti heti. Gua shalla on tarkoitus vaikuttaa lymfakiertoon käyttämällä pehmeää ja hellää sivelyä, mutta tämän lisäksi hoitovaikutus voidaan kohdistaa lihaksiin ja sidekudokseen. Hyvät ja iholle sopivat tuotteet ovat ehdottoman tärkeä asia toimivan ja eloisan ihon aikaansaamiseksi. Siinä missä niiden teho keskittyy ensisijaisesti ihosolukon toimintaan, saadaan gua shalla aktivoitua myös lihaksisto, faskiat ja lymfanestekierto, jolloin esimerkiksi ikääntymisen ennaltaehkäisy ja korjaaminen sekä tiettyjen iho-ongelmien hoito laajenee huomattavasti kokonaisvaltaisemmaksi.

Gua shata käytetään kasvojen hoidon lisäksi vartalon jumiutuneen kudoksen pehmentämiseen ja avaamiseen. Jumialuetta rapsutetaan voimakkaasti, jolloin veri ja ki-energia pääsevät virtaamaan tukkeutuneeseen kohtaan ja paranemisprosessi käynnistyy. Vartalolle gua shan käyttö on sairauden tai ongelman hoitoa, kun taas kasvoille käytettynä se on säännöllisesti käytettävä ennaltaehkäisevä hoitomuoto. Kropalle käytettynä tuloksena saattaa olla massiivisia mustelmia, olenpa itsekin lähtenyt joskus sellaisten kanssa kotiin naapurissa Hoitola Luzissa hieronnassa käytyäni. Pelko pois, kasvoille moista verenpurkausta ei ole tarkoitus saada aikaan.

Gua sha viittaa paitsi hoitomenetelmään, myös siinä käytettävään lastaan. Muovi ja akryyli kannattaa kiertää kaukaa, sillä et halua lastauksessa käytettävien öljyjen liuottavan muovista vaarallisia ainesosia ihollesi. Moni verkossa halvalla myytävä kristallin näköinen läpyskä saattaa osoittautua kiillotetuksi muovinpalaksi. Myös lasisia ja puisia lastoja kannattaa välttää säröämisvaaran vuoksi. Tein laajahkoa tutkimustyötä ennen kuin valitsin oman verkkokauppani gua sha -toimittajan, ja oli helppo huomata että laatu- ja mallierot olivat huimat. Omat gua shani tulevat White lotus -nimiseltä brändiltä, jonka lastat ovat hyvin jämäkät, tavallista paksummat ja tehty puhtaasta ja korkealaatuisesta jadekivestä sekä ruusukvartsista. Ne ovat ehdottomasti parhaat gua sha -lastat joihin olen törmännyt, ja koska lasta kestää vuosikymmenet, kannattaa hankkia kerralla hyvä.

gua sha jade

Jadeversio on hiukan edullisempi, aavistuksen pienempi ja ohuempi. Muinaisessa Kiinassa jade-kiveä pidettiin kultaakin arvokkaampana jalokivenä. Energeettisiltä ominaisuuksiltaan sen ajatellaan tehostavan munuaisenergian toimintaa, mikä tehostaa kuona-aineenvaihduntaa ja toksiinien poistumista kehosta. Tämä on erityisen tärkeää tukkoiselle ja epäpuhtauksiin taipuvalle iholle. Ruusukvartsinen versio on mahtavan paksu ja pyöreäreunainen, se on ehdottomasti oma suosikkini. Se pitää viileytensä jadea paremmin, mikä auttaa etenkin turvotuksen poistamisessa ja ihon napakoittamisessa. Viileä kivi myös supistaa tehokkaammin laajentuneita huokosia. Energeettisiltä ominaisuuksiltaan ruusukvartsin ajatellaan olevan rakkautta ja lempeyttä herättävä, sydänchakran toimintaa tehostava ja optimismia kasvattava.

Kotona tarvitset gua sha -lastailuun itse työkalun lisäksi joitakin tippoja korkealaatuista kasvoöljyä ja kolmesta viiteen minuuttia aikaa. Saadaksesi ihonhoidollisia tuloksia tarvitaan säännöllisyyttä. Jo yhden hoitokerran jälkeen katselet peilistä kirkkaampaa ja heleämpää ihoa, mutta näkyvämpien ja pitkäkestoisempien tulosten saavuttamiseksi sinun tulisi tarttua lastaan ainakin muutamana iltana viikossa. Jumpassa kerran kuukaudessa käynti on ihan kiva juttu, mutta kovin timmejä vatsalihaksia sillä ei saa aikaan. Sama juttu on gua shan käytön kanssa, vaikutukset kumuloituvat. Fanaattisimmat käyttävät gua shaansa aamuin illoin. Gua shan käyttö on sen verran mukavaa ja helppoa että se ei varsinaisesti tunnu isolta ponnistukselta.

gua sha rose

Itse teen öljyn ja seerumin imeytykset gua shalla noin viitenä iltana viikossa. Välittömästi lastailun jälkeen iho näyttää selvästi sileämmältä, tasaisemmalta ja kirkkaammalta, mutta suurempia tuloksia on lupa odottaa seuraavana aamuna. Fiilis on kuin kasvohoidon jälkeen, raikas, kirkas ja napakka – intensiivisemmän lastailun jälkeen huomaa miettivänsä, että tarvitseeko tässä meikkivoidetta ollenkaan. Muutamia kuukausia gua shaa käytettyäni voin todeta, että vaikutuseroa aiempaan ei tarvitse haeskella eikä kyse ole ”ihan kivasta” höpsöttelyvimpaimesta.

Guashauksen kulkusuunta on alhaalta ylös (lähde liikkeelle kaulan alaosasta) ja kasvojen keskeltä sivuille. Kuvittele kasvot tässä yhteydessä viemäriverkostoksi: tahdot saada putkiston pohjaväylät avattua ensin, jotta myöhemmin ylempää liikkeelle laitetuilla kuona-aineilla on tilaa tulla huuhdelluiksi pois. Lopuksi haluat saada kasvojen reunamille kerätyt nesteet kuljetettua alas solisluukuoppiin, jossa lymfasolmukkeet nappaavat ylimääräiset nesteet ja kuona-aineet eteenpäin kuljetettaviksi.

Aloita guashaus kaulalta. Tee kasvojen oikea puoli ensin ja sen jälkeen kopioit liikkeet vasemmalle puolelle. Jos haluat valmistaa kroppaa voit sivellä muutaman vedon niskasta kallonpohjaan ja niskan takaa niskan etupuolelle. Ole hellä, etenkin kaulan sivuilta eteen kulkiessasi – liian tujakoilla vedoilla saatat saada vahinkoa aikaiseksi. Tee mieluummin vähän hitaanpuoleisia liikkeitä kuin äkkinäisiä vetoja, ainakin siihen asti että totut lastan käyttöön. Toista kaikki liikkeet kolmesta viiteen kertaan. Pidä lastaa lappeellaan, melkein ihon suuntaisesti. Kohtisuoraan höylääminen ei ole tarkoitus, vaikkakin täsmähoidossa ja juonteiden pohjia käsitellessäsi voit ottaa lastalle hiukan terävämmän kulman. Pieni punoitus on tervetullutta, mutta ole maltillinen. Totuttele muutaman hoitokerran ajan seuraamaan, kuinka vahvaa punoitusta lastaus saa aikaan ja kuinka nopeasti se asettuu. Voit tehostaa hoidon intensiteettiä vähitellen, mutta liian äkkinäisellä käsittelyllä aikaansaatujen mustelmien paranemista ei ole kiva odottaa.

Sivele kaulaa alhaalta ylöspäin suuntautuvin liikkein. Itse teen tämän aina ylhäältä alas, eli leukaluun alta solisluita kohden. Se tuntuu itselleni luontevammalta, mutta jos saat kätesi soviteltua alhaalta ylöspäin menevään liikkeeseen niin tee toki niin. Siirry kaulan jälkeen leukaan ja kuljeta lastaa leuan keskeltä korvan alaosaan. Leuan jälkeen vuorossa on sively huulten sivusta korvan etuosaan, ja tämän jälkeen voit siirtyä sivelyihin nenänpielistä poskiluuta mukaillen korvan yläosaan.

gua sha duo 2

Reunusta silmät hellävaraisesti. Tässä saat ottaa huomattavasti kevyemmän otteen kuin muualla kasvoissa, sillä et halua venyttää silmänympärysten herkkää ja ohutta ihoa. Sivele silmien jälkeen gua shaa kulmakarvojen välistä hiusjuureen saakka ylöspäin suuntautuvin liikkein. Tämän jälkeen sivele otsa kulmakarvojen kautta ohimoille useammassa vaakarivissä.

Käytyäsi kasvot läpi on aika kuljettaa ohimoille kerätty neste solisluukuoppiin. Tee tämä pitkä sivelyliike ylhäältä alas useamman kerran. Itse käyn tämän lymfaattisen osion jälkeen kasvot läpi vielä täsmärapsuttelulla, jolloin en enää keskity lymfajärjestelmään vaan haluan napakoittaa löysää tai toimimatonta kudosta. Teen lyhyitä raaps-raaps-vetoja leuan alla kaksoisleuan kohdassa, käyn läpi ylähuulen ja poskien ”hamsteripussit” ja lopuksi vielä kulmakarvojen välin. Jos sinulla on taipumusta saada vaikkapa tukkeumia tiettyihin kohtaan ihoa voisit käydä tämän kohdan läpi tehostetusti.

Gua sha -videoita löydät you tubesta loputtomiin. Tässä kolme valikoitua videota: ensimmäinen on arvostetun newyorkilaishoitolan, Lanshinin, tekemä, ja siitä on hyvä aloittaa. Hoitotahti on hyvin rauhallinen ja itselleni ehkä liiankin hidas, mutta hoitaja kertoo tärkeitä seikkoja guashauksen tekniikasta. Kakkosvideo on Organic Olivia -sivustolta, kolmas puolestaan kiinalaisen lääketieteen ammattilaiselta, Anne Stanleyltä. Kannattaa keskittyä Organic Olivian guashaustyyliin, se vahvistaa ja hoitaa ihoa olematta liian rankka. Tämäntyyppinen gua shan käyttö sopii kaikille. Halusin liittää nähtäväksi myös Annen videon jotta näette kuinka eri tavoin gua shaa voi käyttää. Hän selkeästi hallitsee hommansa ja tietää mitä tekee, mutta kevyeksi hoidoksi hänen lastailuaan ei voi kutsua. Nappaa Annelta muutama liike hellemmän hoidon oheen, mutta jatkuvaa voimakasta jyystämistä en suosittele.

Sitten kokeilemaan! Nautinnollisia gua sha -hetkiä!

Related Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Postikulut veloituksetta yli 100 e arvoisiin tilauksiin! Piilota tämä ilmoitus