Kesä ja aurinko – tärkeitä tiedonpalasia

Kesäihonhoito – mistä asioista kosmetologi saa suhteellisen tiheästi kertoa valveutuneillekin asiakkaille?

Turvallisen auringolta suojautumisen perusteet 

Lisää aurinkovoidetta päivän mittaan. Pelkkä aamulevitys ei riitä, suojakertoimen teho ei pysy samana aamusta iltaan. Tämä koskee kaikkia aurinkotuotteita, synteettisiä ja luonnollisia. Eli jos laitat aamulla spf 30 voidetta, se ei enää iltapäivällä töistä kotiin lähtiessäsi ole lähelläkään kolmeakymppiä. Miksi?

blogaus meri
1) uv-säteille altistuneet aurinkosuojapartikkelit ”väsyvät” ja muuttuvat tehottomammiksi. Vaikka ihosi pysyisi kuivana ja hikoilemattomana, vähenee suojakertoimien aste tuntien myötä. Voit mieltää aurinkosuojafiltterit sotilaiksi, joilla on tietty taistelukapasiteetti: auringossa ja kovan uv-pommituksen kohteena olevat yksilöt väsähtävät eivätkä pysty suojaamaan ihoa loputtomiin – lisävoimia tarvitaan tietyn työskentelyajan jälkeen. Sisätiloissa oleskelleen ihmisen iholla olevat uv-filtterit pitävät suojauskykyään yllä suhteessa pidempään kuin ulko-olosuhteissa olleet kanssasuojelijansa. Muista silti, että ikkunan ääressä tietokonettaan näpyttelevä toimistotyöläinen on jatkuvan uva-säteilyn kohteena vaikka nenä ei ulkoilmaa valoisan aikana koskettaisikaan. Uva-säteet ovat läsnä aina kun luonnonvaloa riittää, myös pilvisellä kelillä, ja vaikuttavat ihoon ikkunalasinkin läpi. Uva-säteet eivät saa ihoa palamaan, ne ovat nimenomaan ihon vanhenemisesta ja solujen rappeutumisesta vastaavia.
2) hikoilu: hiki puskee uv-säteiltä suojaavia partikkeleita pois ja jos pyyhiskelet otsaasi, pyyhit samalla aurinkotuotetta.

blogaus portugali

Miten uv-suojan lisääminen onnistuu käytännössä? Moni meistä laittaa aamulla meikin aurinkosuojan sisältävän voiteen päälle ja sen päälle rasvailu ei tunnu lähtökohtaisesti kovin miellyttävältä. Kokeile jompaa kumpaa seuraavista kikoista: puuterimaisen spf-tuotteen lisäämistä (ILIAn läpikuultava spf-puuteri on ihan super) tai voidemaisen aurinkosuojan lämmittämistä sormenpäissä, minkä jälkeen painelet tuotteen ihiolle sormilla hankaamatta ihoa. Lopputulos ei ainakaan Kypriksen tai de Mamielin tuotteiden kohdalla jää rasvaiseksi vaan antaa hienoisen kuultovoidemaisen lopputuloksen: heleän, ei kiiltävän.

Kuinka usein aurinkosuojaa pitäisi lisätä? Pitääkö kaikensuuruisia suojakertoimia lisätä vai voinko tehdä elämästäni helpompaa vetaisemalla kerralla spf 100 suojan iholleni? Onko eroa käytänkö spf 15 vai spf 50 suojakerrointa? Tuoretta aurinkosuojaa pitäisi laittaa iholle muutaman tunnin välein. Tiukimmat ohjeet kertovat että lisäilyä pitäisi harrastaa joka tunti, mutta yli kahden tunnin suojaa ei taida luvata juuri kukaan valmistaja. Think about that! Moni sanoo, että spf 30 ei ole heille riittävä vaan he tahtovat korkeamman suojan, mielellään vähintään suojakertoimella 50 varustetun tuotteen. Korkean suojakertoimen valinta on hyvä juttu jos olet äärimmäisen, äärimmäisen herkkä polttamaan ihosi, mutta suurin osa pärjää paljon kevyemmillä kertoimilla – useimmille riittäisi Suomi-käytössä jopa spf 15 jos tuotetta käytetään oikein. Spf 50 ei suojaa ihoa kaksi kertaa yhtä hyvin kuin spf 25. Ensinnäkin, olipa suojasi mikä tahansa mutta jos unohdat tai et vain halua lisätä suojaa suositellun parin tunnin tahdilla tipahtaa suojauskyky radikaalisti. Spf 5 ja spf 50 ovat lähes yhtä (vähän) pätevät kuusi tuntia levittämisestä. Spf 15 suodattaa iholtasi 92% uv-säteistä siinä missä spf 35 suojaa 97% säteilystä. 100% suojausta ei ole mahdollista saada millään spf-kertoimella.

blogaus örö

Aurinko ja pigmentaatio

Jos maksaläiskät häiritsevät, tarvitset niiden torjuntaan hyvän aurinkovoiteen jota käytät ohjeen mukaan, hyvät melaniinintuotantoa tasoittavat kotihoitotuotteet (harkitse etenkin Kypriksen, Vintner’s daughterin ja de Mamielin öljyjä ja seerumeita) ja AURINKOLASIT. Melaniinin eli ihon pigmentistä vastaavan hormonin tuotanto aktivoituu paitsi ihon, myös silmän iiriksen kautta. Vaikka ihosi olisi suojattu uv-säteiltä niin hyvin kuin mahdollista, saattavat maksaläiskät villiintyä kun aivosi saavat silmän kautta viestin alkaa lisätä pigmentin muodostusta. Käytä siis auringossa ollessasi aurinkolaseja – myös silmäsi ja silmänympärysihosi tykkäävät tästä koska siristelyn tarve vähenee kummasti. Huomioitavaa on se, että maksaläiskät eivät ole iholle tai terveydelle vaarallinen ilmiö toisin kuin palaminen, ne ovat enneminkin esteettinen haitta.

blogaus kypris

Luonnollisen ja synteettisen kosmetiikan aurinkosuojan ero

Luonnonkosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan, myös apteekin valikoimassa olevien tuotteiden, aurinkovoiteilla on iso ero ja on oikeasti väliä, kumpaa kamaa ihollesi laitat. En yleensä ole natsi mitä tulee synteettiseen kosmetiikkaan, joskus jopa toppuuttelen asiakkaita ottamasta morkkiksia siitä että heillä on päivittäisessä käytössä vaikkapa ei-luomu ripsari tai joku muu lempituote. Aurinkosuojan suhteen vetäisin selkeän rajan – itse en enää laittaisi iholleni synteettistä suojakerrointuotetta kovinkaan helposti. Syy piilee aurinkofilttereiden toimintamekanismeissa, jotka ovat synteettisellä puolella valitettavan epästabiilit ja iholle ja terveydelle pitkällä aikavälillä mahdollisen vaarallisia. Luomupuolella on sallittua käyttää fysikaalisia filttereitä, jotka heijastavat auringon uv-säteet iholta pois eikä säteily pääse vaikuttamaan ihokerroksissa. Synteettisellä puolella käytetään pääasiallisesti kemiallisia filttereitä (usein seos sisältää myös jonkin verran fysikaalisia filttereitä), joiden toimintamekanismi perustuu siihen että uv-säteily hajoittuu ihon sisällä, verenkierrossa, lämpöenergiaksi. Tämä on ennustamaton ja epästabiili toimintamekanismi ja laittaa ihoa vanhentavat ja rappeuttavat vapaat radikaalit jylläämään. Lisäksi kemiallisten suojien on raportoitu sisältävän hormonihäiritsijöitä, altistavan kehon korkeammalle syöpäriskille ja keräytyvän kehoon pitkäksikin aikaa. Kemialliset filtterit kertyvät myös luontoon ja ovat etenkin aurinkokohteissa kiistaton riski ja rasite meressä eläville koralleille. Käytännössä estät kemiallisella suojalla ihoasi palamasta, mutta altistat sen hapettaville ja vanhentaville stressitekijöille.

Miksi kemiallisia aurinkosuojia sitten käytetään? Niillä saadaan hoitotuotteeseen helposti kevyt ja hyvin levittyvä koostumus ja näin on totuttu tekemään. Ennen kuin kuluttajat alkavat äänestää valinnoillaan ja kukkaroillaan ei kosmetiikkapuolellakaan helposti vaihdeta käytäntöjä. Fysikaalinen suoja ei ole yhtä helppo tehdä miellyttäväksi käyttää – vielä pari vuotta sitten sait kaupanpäällisenä ihollesi tahmaisen, valkoisen ja rasvaisen pinnan. Fysikaalinen suoja oli hetki sitten akneen ja tukkeentumiseen taipuvan ihon painajainen. Nykyään laatu on parantunut paljon, ja Kypriksen Heliotropicin tai de Mamielin Exhale -voiteen kanssa et erota koostumuksesta että pelataan fysikaalisen spf-suojan kanssa. Ihonhoidollisesti eron saatat huomata siinä, että iho tykkää ja voi hyvin – oma hipiäni, joka vetää herneitä nenään näppyilyn suhteen helposti, tuntuu vain nautiskelevan kummankin yllämainitun tuotteen käytöstä.

blogaus spf duo

Tämän blogauksen tarkoitus ei ole pelotella ketään, vainoharhaisuuteen ei ole aihetta. Terveydelle ja iholle hyödyllisten tuotteiden ostaminen on yhtä helppoa kuin haitallistenkin, mutta jos tietopohja ei ole kunnossa, ei hyvien valintojen tekeminen ole mahdollista. Osta luonnonkosmetiikan aurinkosuoja, lisää sitä parin tunnin välein ja käytä sitä kesäisin päivittäin. De Mamielin ja Kypriksen suojia levittää mielellään myös talviaikaan, mutta silloin kaamos-Suomen olosuhteissa on neuvotteluvaraa. Kesällä on parempi ottaa varman päälle. Nautinnollista kesää!

Related Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yli 100 euron tilauksiin postikulut veloituksetta! Piilota tämä ilmoitus